Strokovna ekskurzija – izlet RIMINI-SAN LEO-SAN MARINO – 27-28.5.2023

Veterani v sončni Italiji

Minuli vikend smo se člani Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Slovenske Konjice odpravili na obisk italijanskih znamenitosti. Poln avtobus prijetne družbe je pozdravil predsednik Benjamin Macuh in nato veterane predal v roke vodiču Tomažu Kofolu. Tokrat smo krenili po jadranski magistrali mimo Benetk do Pompose. Ogledali smo si benediktiski samostan, kasneje pa še posledice poplav, ki so pestile te kraje. Obvezna malica, za katero poskrbi dobrotnica Nada Fink, se vedno prileže. Prav tako pa Martina ekipa, ki skrbi za lačne in žejne popotnike. Popoldne smo veterani prispeli v turistično mesto Rimini, si ogledali glavne znamenitosti in se namestili v hotelu. Takoj zatem pa smo se odpravili na plažo. Treba je bilo preizkusiti slanost in temperaturo morja. Z obojim smo bili zadovoljni. Drugi dan nas je čakal obisk žepne državice San Marino in istoimenskega glavnega mesta. Napadli smo spominke, ki so bili precej poceni. Čakalo nas je še eno najlepših italijanskih vasic San Leo. Treba se je bilo malce sprehoditi, je bil pa trud poplačan z zanimivim krajem. Le kelnerji so bili bolj počasni, kar nas je veterane spominjalo na neke druge kraje, ki smo jih v preteklosti obiskali. Kljub vsemu je bil to lep izlet, dobro druženje in smeh ob pripovedovanju vicev, kjer ima glavno besedo veteran Stanko.

J. Gumzej

1. dan: Odhod iz Zreč ob 04.45 uri, iz Slov. Konjic ob 05.00 uri in iz Loč ob 05.15 uri.Vožnja s postankom mimo Ljubljane in Razdrtega.  Prečkanje meje na Fernetičih ter potovanje mimo Benetk in naprej po jadranski magistrali. Panoramska vožnja skozi nekdaj znamenito pomorsko mesto CHIOGGA ob robu Beneške Lagune in preko delte največje italijanske reke Pad. Nadaljevanje vožnje do POMPOSE in krajši postanek pri benediktinskem samostanu. Pozno popoldne prihod v RIMINI. Krajši ogled starega mestnega jedra in nastanitev v hotelu v bližini obale na sloviti “italijanski rivieri”, večerja in nočitev.

2. dan: Zajtrk. Odhod v bližnjo državico – republiko SAN MARINO in ogled istoimenskega glavnega mesta. Sprehod skozi mestna obzidja do cerkve sv. Marina, vladne palače, trdnjave … Nekaj prostega časa za manjše nakupe. Sledila bo vožnja v osrčje podeželja Montefelto do vasi SAN LEO, ene najlepših italijanskih vasi. Ogled vasice z osupljivo lego na vrhu hriba: Piazza Dante, grad, cerkev iz 7. st, katedrala, stražni stolp ter številne meščanske hiše. Kasnejše kosilo v bližini ali ob poti. Popoldanski odhod in vračanje po avtocesti mimo Bologne, Padove, Benetk in Trsta proti domu. Prihod v Slovenijo v kasnejših večernih urah.

CENA:         155 EUR/min 45 oseb,     

                  164 EUR/min40 oseb,     

CENA VKLJUČUJE: 1 x polpenzion v hotelu*** v sobah 1/2 TWC, prevoz s turističnim avtobusom, cestnine in parkirnine, kosilo drugega dne v Italiji, vse oglede po programu, slovensko vodenje in organizacijo.

MOŽNA DOPLAČILA:  

-za sobo 1/1 = 20 EUR,

-za mavzolej Galle Placidie in baziliko San Vitale v Ravenni = cca. 13 EUR,

PRIJAVE sprejema Marta Plajh (041/505 245), s plačilom 164,00€ za predvidenih 40 udeležencev (če bo udeležencev več, se bo razlika vrnila na avtobusu), do 15.05.2023 oz. do zasedbe avtobusa.