Strokovna ekskurzija – izlet-PREDPRAZNIČNI BEOGRAD -17-18.12.2022

V soboto 17. in v nedeljo 18. decembra 2022 smo se konjiški veterani vojne za Slovenijo potepali po Beogradu, nekoč glavnem mestu skupne države Jugoslavije in danes glavnem mestu Srbije. Na začetku potovanja nas je že tradicionalno pozdravil predsednik OZVVS Slovenske Konjice Benjamin Macuh in nam zaželel en lep konec tedna. Preko Hrvaške, ki se je ta dan borila za tretje mesto v nogometu, smo opoldne prispeli v Beograd. Veliko dobre volje je bilo na avtobusu, za kar poskrbimo veterani sami in pa naši sponzorji, z donacijami v trdi in tekoči obliki. V mestu smo si ogledali mogočno cerkev sv. Save, trg Republike, narodni muzej in trdnjavo Kalemegdan. Velika količina vode ob sotočju Save in Donave, vse barke in živali  so pustile lep vtis na skupino. Večerni sprehod po Knezmihajlovi ulici, kuhanček in druge dobrote so bile uvod v večerjo na splavu na Skadarliji. Seveda pa tudi hrana in starogradske pesmi v izvedbi domačih muzikantov, nas niso pustile ravnodušnih. Marsikdo je zapravil kašen dinar ali evro, samo za to, da je slišal pesem iz svoje mladosti. Prostor pa ni dopuščal plesa, kajti marsikdo bi se ob takšni glasbi tudi zavrtel. Še posebej veteranke. Žal pa so doma pozabile plesne čeveljce. V nedeljo zjutraj smo se konjiški veterani odpeljali na Dedinje, kjer počiva maršal Tito in njegova žena Jovanka. Poleg »hiše cvetja« smo si ogledali etnografski muzej in Titova darila. Pot nas je vodila naprej na Avalo, kjer smo se povzpeli na Meštrovičev spomenik neznanemu vojaku. Tudi z dvigalom do razgledne ploščadi na novo zgrajenega  Avalskega stolpa. Konjiški veterani smo med poznim vračanjem domov izvedeli tudi, da je svetovni prvak v nogometu postala Argentina. Lep konec tedna je s čestitko ob novem letu in željo po še takšnih in podobnih doživetjih zaključil predsednik Benjamin Macuh. Veterane pa nas je spomnil na bližajoči se volilni občni zbor.(J.G.)

Program:  

     1.dan – sobota 17.12.2022

Odhod iz Zreč ob ob 03.00, iz Slov. Konjic ob 03.15.  Prestop meje s Hrvaško. Vožnja mimo Zagreba in naprej v smeri Slavonskega Broda z vmesnimi postanki. Prestop meje z Srbijo in nadaljevanje poti proti Sremski Mitrovici. Zgodaj dopoldne prihod v BEOGRAD. Krožni ogled mestnih znamenitosti /pravoslavna cerkev Sv. Save, sv. Marka, mestna skupščina, zvezni parlament, Trg republike, Trg Nikole Pašića, …./. Po osvežitvi pa peš na ogled starega mestnega jedra; Trg republike, Narodni muzej, Narodno gledališče, Študentski trg, Kalemegdan, Saborna cerkev, »konak« kneginje Ljubice, »kafana« …. Prosto samostojno odkrivanje mesta kjer bo že čutiti praznični utrip. Čas za manjše nakupe sprehod po Knezmihajlovi ulici …. Namestitev v hotelu. Po osvežitvi sledi večerja ob starogradski glasbi na Skadarliji.

      2. dan – nedelja 18.12.2022

Zajtrk. Še nekaj prostega za samostojno odkrivanje mesta, manjši nakup, obisk tržnice. Vožnja na Dedinje in obisk »Hiše cvetja« z grobnico maršala Tita in ogled etnografskega muzeja, ki hrani »titova« darila. Nazadnje se zapeljemo še do AVALE. Ogledali si bomo spomenik ruskim letalcem in se povzpeli do »meštrovičevega« spomenika neznanemu vojaku. Popoldanski odhod proti domu. Kasnejše kosilo v eni izmed restavracij ob poti. Prestop meje na Hrvaško in vožnja po isti poti z vmesnimi postanki. Prihod v Slovenijo v poznih večernih urah. 

CENA:   155 EUR/min. 45 oseb,

              164 EUR/min. 40 oseb,

              177 EUR/min. 35 oseb,

              193 EUR/min. 30 oseb.

Cena vključuje: prevoz s turističnim avtobusom, 1 x nočitev z zajtrkom v hotelu*** v ½ TWC sobah, večerjo ob živi glasbi na Skadarliji,  kosilo drugega dne, oglede po programu, lokalno vodenje (kjer je obvezno), cestnine, pristojbine in dajatve, vodenje in organizacijo.

Vključena vstopnina: za Hišo cvetja

Prijave do zasedenosti mest sprejema sekretarka MARTA na GSM 041 505 245. Rok za plačilo celotnega zneska je najkasneje do 15.11.2022.

Izračun je narejen po cenah in pogojih na dan 13.10.2022. V primeru podražitev storitev, ki so sestavni del aranžmaja za več kot 2%, se cena ustrezno spremeni.

V času obstoja nevarnosti širjenja virusa Covid-19, bo program izveden v skladu s priporočili NIJZ in veljavnimi ukrepi v tej zvezi na celotni poti. Od 03.05.2022 dalje za potovanje na Hrvaško in v Srbijo ni več nobenih omejitev ali pogojev za vstop. V zaprtih prostorih je priporočena uporaba maske.