DAN SUVERENOSTI – PTUJ – 25.10.2025

Osrednjo prireditev ob prazniku sta na Ptuju pripravili Zveza policijskih veteranskih društev Sever in Zveza veteranov vojne za Slovenijo.

Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar je na osrednji prireditvi ob dnevu suverenosti na Ptuju spomnil na prelomne dogodke konec oktobra 1991, ko je Slovenijo zapustil zadnji vojak JLA. Takratno povezanost med Slovenci je primerjal s solidarnostjo, ki je Slovence letos povezala zlasti med avgustovsko ujmo.

“Z odhodom zadnjega vojaka je tako Slovenija ne le pravnoformalno, temveč tudi dejansko postala suverena država,” je na dejal notranji minister. Po njegovih besedah je bil to slovesen večer, ki je v kolektivnem spominu Slovencev postal eden ključnih dogodkov v procesu osamosvojitve naše države.

Osebno je zelo ponosen, da je “trdoživ narod znal stopiti skupaj in pustiti ob strani vse razprtije in politična prerivanja ter lastne interese in ozkoglednost.”

Osrednjo prireditev ob prazniku sta pripravili Zveza policijskih veteranskih društev Sever in Zveza veteranov vojne za Slovenijo. Poklukar se je na prireditvi zahvalil veterankam in veteranom, so zapisali na ministrstvu.

Povezava na videoposnetek
https://youtu.be/SeafP1Gel2g